28. November 2023
I august 2022 indgik en bred vifte af politikere en omfattende aftale om udvidet producentansvar for emballagemed planlagt implenetering den 1. januar 2025. Med denne aftale pålægges den enkelte virksomhed ansvaret for de miljø- og sundhedskonsekvenserne af deres produkter gennem hele livscyklussen, fra fremstilling til bortskaffelse og genbrug af emballage.
Udvidet producentansvar er en vigtig del af den overordnede strategi for producentansvar, der forpligter producenter til ikke blot at levere produkter, men også at håndtere de potentielle negative påvirkninger på miljø og samfund. Formålet er at motivere producenter til at designe mere bæredygtige produkter og bidrage til reduktion af affaldsmængder og øget genanvendelse.
Implementeringen af denne aftale er foreløbig blevet udskudt til den 1. juli 2025. Dette sker på baggrund af EU-Kommissionens meddelelse, som foreskriver, at Danmark ikke må implementere nye regler på området, da disse fortsat er til diskussion på EU-niveau, herunder revisionen af emballageforordningen.
De tidligere fastsatte datoer for obligatorisk registrering hos Dansk Producent Ansvar er også blevet justeret. Tidligere skulle producenter registrere sig fra 1. januar 2024, men nu forventer Miljøministeriet, at registreringen skal være afsluttet senest den 1. april 2024.
Denne udsættelse giver virksomheder, der er omfattet af reglerne, ekstra tid til at forberede sig og implementere nødvendige . Det er dog vigtigt at bemærke, at yderligere udsættelser kan have negative konsekvenser. Danmark er allerede bagud i forhold til andre europæiske lande, hvor producentansvar er afgørende for den grønne omstilling og ambitionen om at fremme et mere cirkulært ressourceforbrug.
For virksomheder, der omfattes, bliver det nu obligatorisk at registrere sig hos DPA i 2024. Miljøministeriet forventer, at registreringsfristen vil være den 1. april 2024. Processen kræver oplysninger som CVR-nummer, kontaktoplysninger og eventuel tilknytning til en kollektiv ordning.
Samtidig skal virksomheder registrere deres forventede mængder af markedsført emballage for 2024, opdelt efter fraktioner og specificeret i forhold til erhverv og husholdninger. Manglende registrering kan resultere i sanktioner.
Den politiske aftale danner grundlaget for den nationale implementering af et EU-krav om producentansvar for emballage. Danmark er blandt de få EU-lande, der endnu ikke har implementeret dette ansvar og har derfor et presserende behov for at følge med i den grønne bølge.
Hos Packwise arbejder vi for og henimod en bæredygtig fremtid med miljøvenlig emballage! Vi er overbeviste om, at formålsfokuseret emballagedesign, innovativt materialevalg og en cradle-to-cradle tilgang til udvikling og produktion af genanvendelig emallage kan sikre, at vi når i mål med de bæredygtige ambitioner på emballageområdet. Vi står altid til rådighed med gratis råd og information og hjælper dig gerne med at skabe din næste emballageløsning.
Så tøv ikke og kontakt os i dag for en uforpligtende samtale.