15. April 2022
Inden for emballage skelner man typisk mellem primær emballage, sekundær emballage og tertiær emballage. I dette indlæg præsenterer vi dig for en bred vifte af primære emballagetyper til bæredygtig emballage af kosmetik og hudpleje.
Vi guider dig i dit emballagevalg ved at belyse, hvad du bør tage højde for, når du vælger en emballagetype til dit produkt.
Du præsenteres blandt andet for forskellige pumpesystemer; nemlig lotion pumpen og cremepumpen, og bliver klogere på deres funktioner.
Vi fremhæver også airless emballage, som – vi hos Packwise – mener er fremtidens dispenser.
Derudover belyser vi de funktionelle fordele ved trigger sprayers, mini trigger og finger sprayers. Du kan også læse om fordelene ved kapsler, og vi informerer om to velkendte emballagetyper, kosmetikkrukken (også kendt som plastbøtter) og kosmetiktuben. Til sidst har du mulighed for at blive klogere på forskellige typer af forsegling.
Formålet med dette indlæg er at formidle den nødvendige information, du har brug for, for at kunne foretage det rette emballagevalg til dit kosmetiske produkt. Vi står selvfølgelig klar til guide dig videre i processen. Så hvis du ønsker at få et overblik over de forskellige emballagetyper, og du gerne vil blive klogere på valget af emballage til dit produkt, så læs med her.
For at kunne vælge den helt korrekte emballagetype til dit kosmetikprodukt er der flere forskellige faktorer, der bør tages højde for og vurderes. Først og fremmest er viskositeten altafgørende for, om emballagen vil fungere optimalt til et vilkårligt produktindhold.
Viskositeten er en betegnelse for, hvor modstandsdygtig en væske er ved strømning. Man taler altså om tykkelsen på en væske, når der er tale om viskositet. Høj viskositet betegner en tyktflydende væske, hvorimod lav viskositet betegner en tyndtflydende væske.
Når viskositeten er identificeret, er det også vigtigt at vurdere, på hvor store overflader et produktindhold skal påføres. Det har nemlig også betydning for, hvilken emballagetype der vil fungere bedst til produktindholdet.
I de følgende punkter vil vi introducere dig for forskellige emballagetyper – hvad fungerer bedst til en given overflade med en given viskositet – så du er klar til at træffe de beslutninger, der både passer til identitet, produkt og produktindhold.
Lotionpumpen (med dertilhørende flaske) er et åbent pumpesystem. Lotion pumpen kan skrues af og på emballagen og fungerer ved tryk på pumpehoved. Ved luftundertryk i beholderen pumpes produktindholdet gennem et stigrør og doserer den ønskede mængde. Pumpen egner sig bedst til væsker af middel til høj viskositet. Lotion pumpen anvendes dog også i vidt omfang til desinfektionsvæske (håndsprit).
Ved lav-viskose produkter, som fx håndsprit, vil outputtet oftest være sværere at kontrollere, og indholdet vil i højere grad doseres ved et ”splash” i stedet for et mere kontrolleret output, som kendes fra håndsæbe.
Lotion pumper produceres med forskellig pumpehus-størrelse, der bestemmer doseringsmængden af det pågældende indhold.
Lotionpumpens opbygning (åbent pumpesystem) forhindrer total tæthed, og produktindholdet vil derfor udsættes for iltning og kan/vil reducere produktets levetid. Lotion pumpen er i fast sortiment hos virksomheder, der producerer produkter til personlig pleje, og denne type emballage anvendes ofte til alt fra håndsæbe, body- og hårshampoo samt hånd- og kropscremer.
Lotionpumpen kan leveres i flere flaskegevind-størrelser og med forskelligt pumpehoved og omløber. Den kan leveres med og uden metalfjeder (materialesammensætning), i alle pantonefarver og med et doseringsoutput, der passer til de fleste formål.
Se vores lotionpumper her
Cremepumpen (med dertilhørende flaske) er også et åbent pumpesystem og adskiller sig fra lotionpumpen ved typisk at være tiltænkt mindre flaskestørrelser, hvor mindre output er ønsket. Denne type emballage fungerer også med tryk på pumpehovedet (undertryk i emballagen), hvorved produktindhold ledes op gennem stigrør og dispenseres.
Som nævnt har creme pumpen som oftest et mindre output end lotionpumpen. Den fungerer derfor bedst til produkter med behov for en mindre og nøjagtig dosering. Produkter med middel viskositet vil typisk være bedst egnet til denne type emballage.
Cremepumper ses ofte på produkter som fx øjen- og ansigtscremer, da det er områder, der kræver en mere omhyggelig påføring. Omløberen på cremepumpen ses ofte med metallic finish og også hyppigt med logoprægning – det er med til at give emballagen et eksklusivt look og en taktil oplevelse, som typisk ses hos high-end produkter.
Se vores creme pumper her.
Airless emballagen – den lufttætte emballage – er udviklet på baggrund af en relativt ny teknologi (lukket pumpesystem), hvor pumpe og flaske ikke købes og kombineres adskilt, men udgør én samlet løsning.
Modsat de fleste andre emballager, er det ikke stigrøret, der fører produktindholdet op til dispensering, men derimod et lukket system med en bevægelig disc. Discen er integreret inde i selve beholderen og bevæger sig ved doseringstryk fra bunden af emballagen op mod toppen ved hjælp af vakuum. Ved hvert tryk suger emballagen en smule luft ind i bunden, og der skabes derved vakuum over discen, hvor produktindholdet befinder sig.
Konstruktionen gør det muligt, at indholdet ikke kommer i kontakt med ilt, men derimod er isoleret. Det er helt afgørende for produkter med aktive virkestoffer, idet iltningen reducerer virkestoffernes levetid i et kosmetisk produkt.
Airless dispenseren består af en pumpe med låg og flaske, der leveres separeret, men når delene samles, vil de på grund af konstruktionen allerede ved første pump forsegles, og der skabes vakuum luftindtaget – helt naturligt.
Airless pumpen anses ofte som det eksklusive emballagevalg og anvendes oftest til high-end produkter og brands. Typisk vil enhedsprisen på denne kosmetikemballage være højere end på de før omtalte emballageløsninger.
Fordelene ved Airless emballage til kosmetikprodukter:
Til trods for den typisk højere enhedspris er der en række fordele ved netop denne type emballage, som vi hos Packwise mener, er og vil være attraktive både for virksomheder, men også slutbrugeren:
En trigger sprayer (med dertilhørende flaske) er også et åbent pumpesystem. Den har aftageligt skruelåg, som fungerer med stigrør der dispenserer produktindholdet i sprayform. Man kan drage parallel til udtrykket ”Pull the trigger”, når der tales om trigger sprayer emballagen.
Dispenseringen sker nemlig ved et let tryk med fingeren på aftrækkeren, altså trigger-delen, så produktindholdet ”affyres” ved dosering.
Denne emballagetype er ideel til forstøvning af et produkt på en bred flade med et større output. Emballages anvendes især til rengøringsmidler som glasrens eller fælgrens, fordi der er behov for, at produktet påføres som en bred vifte på et større område.
Trigger sprayer findes i mange forskellige designmæssige udformninger, med og uden børnesikring, og kan typisk leveres i alle pantonefarver.
Mini trigger sprayeren (med dertilhørende flaske) kan man med rette kaldes trigger sprayerens lillesøster. Den fungerer nemlig på samme måde, med ”Pull the trigger”-mekanismen som omdrejningspunktet for doseringen.
Emballagen er derimod udstyret med en lidt mindre krop, et andet design-look og et mindre output end ovenstående. Det gør funktionen ideel til samtlige frisør- og styling produkter. Også mini triggeren kan leveres i flere størrelser, farver samt med og uden aftrækker-sikring.
Fingersprayeren anvendes også med en flaske og har samme funktion, som både trigger sprayer og mini trigger sprayer, dog er både emballagen og outputtet markant mindre end de to andre emballagetyper.
En finger sprayer, også kaldet mist sprayer, adskiller sig også i udseendet fra både trigger og mini trigger sprayeren, idet pumpehovedet har en helt anden udformning og fungerer ved nedadgående tryk på et fingerformet sprayhoved på toppen af emballagen.
Outputtet doseres stadig som forstøvning – bare på en mindre flade. Det gør emballagen særdeles velegnet til kosmetikprodukter som setting sprays og mists til ansigtet, fordi den forstøver produktindholdet i et begrænset omfang, der er passende ansigt-størrelse.
Fingersprayeren fås med forskellige spraybillede, med og uden over-cap og kan leveres med metallic finish og pantone-indfarvet.
Alle tre typer sprayer (trigger sprayer, mini trigger sprayer og finger sprayer) egner sig i øvrigt bedst til lavviskose produkter, altså produktindhold der er tyndtflydende, fordi doseringsteknikken i emballagen forstøver i fine ”skyer”.
Dette gør også emballagerne velegnede til desinficerende produkter og rengøringsprodukter med en vandig konsistens, da de oftest skal doseres i kontrolleret, men på større overflader.
Kapsler findes i mange afskygninger og findes i stort set alle materialer og størrelser til både små og store flasker (beholdere). Både som skruekapsel, flip top kapsel, disc top kapsel og specialkapsler, der er udviklet til fx hårfarvningsprodukter og hovedbundsbehandling.
Kapslen er typisk den billigste emballage-variant.
En anden fordel ved kapslen er, at den ofte er produceret i såkaldt monomateriale. Det vil sige, at den kun består af ét materiale, hvilket gør den til en favorit i den grønne økonomi, når det gælder affaldssortering.
Kapslen gør det muligt at dosere op til meget store mængder ad gangen, idet der typisk ikke er nogen output-begrænsning. Det gør omvendt produktet vanskeligt at arbejde med, hvis der er behov for et kontrolleret, ensartet eller mindre mængde output – i modsætning til de øvrige emballagetyper med en prædefineret dosering. Kapslerne er velegnede til produkter med både lav, middel og høj viskositet.
Flip top kapslen og disc top kapslen med dertilhørende beholder/flaske, anvendes til alt fra ansigtscreme, hånd- og kropscreme, samt håndsprit med gelagtig-konsistens, især i håndtaske-størrelse.
Kosmetikkrukken – eller creme krukken – er en velkendt emballage med et bredt anvendelsesområde til alt fra body scrubs til krops- og ansigtsprodukter.
Kosmetikkrukken produceres i flere materialer, men ses ofte både i plast, glas og metal. Man skelner ofte mellem single wall og double wall krukker, hvor sidstnævnte typisk ses anvendt til premium brands.
Bund og top – altså krukke og låg – kan produceres i to forskellige materialer (og farver), så det skaber et dynamisk design.
Idet bunden og toppen let kan skilles ad, er kometikkrukken, trods de forskellige materialer, stadig nem at affaldssortere. Typisk produceres kosmetikkrukker i “product family”, dvs. ens design i et bredt størrelsesspænd, der muliggør emballage til både den lille ansigtscreme og den store bodyscrub fra samme serie.
Produktindholdet i en krukke doseres som regel med klør fem, hvor produktindholdet udsættes for menneskelige bakterier, der reducerer virkningen af produktets aktive stoffer.
Kosmetikkrukkerne findes i øvrigt også som airless emballage. Teknikken er præcis den samme som førnævnte airless dispenser; emballagen er blot i krukkeform.
Sidst men ikke mindst er der også kosmetiktuben, som nærmest kan betragtes som en beholder med genluk.
Kosmetiktuben doserer også produktets indhold ved tryk på tuben, medmindre der er tale om airless tuben, hvor tuben er udstyret med en pumpefunktion og fungerer som airless flasken.
Tuber til kosmetik kan også produceres med forskellige doseringsoutput og gevindstørrelser, samt produceres og leveres i alle pantone-farver.
Tuber anvendes som regel til høj-viskose væsker, idet væsker med for lav viskositet – pga. tyngdekraften og det faktum, at tuben oftest står ”på hovedet” – og produktet så vil strømme ud af emballagen.
Forsegling anvendes til flere forskellige emballagetyper og er en måde, hvorpå producent, detailhandel og forbruger kan få sikkerhed for, at produktet er uåbnet og ikke taget i brug.
Det skaber en sikkerhed for forbrugeren at vide, at forseglingen er intakt, og produktet derfor er ubrugt, når det tages ned fra butikkens varehylde og finder vej til forbrugerens varekurv.
Forseglinger ses fx som safety seals/labels (en form for banderolle), der brydes, når du skruer låget af en flaske. En anden udbredt form for forsegling er emballagefoliering, hvor en tynd, ofte transparent plastfilm skal perforeres, inden produktet kan ibrugtages.
Hvis man overvejer bæredygtige produkttyper, er det vigtigt, at man her ved og forstår, at der i de forskellige emballagetyper er dele, der hver især kræver forskellige procedure, eller er lavet af forskellige materialetyper.
Her er det derfor vigtigt, at man til hver del og element tænker over de forskellige processer, så ens produkt kan blive så bæredygtigt som muligt.
Vi håber, at du med dette indlæg er blevet meget klogere på, hvilken emballage og dispenser-løsning, du skal vælge til dit produkt.
Mulighederne er mange, og i forhold til at udvikle lige netop den helt unikke emballageløsning, kan du læse meget mere her om farvers betydning for emballagedesign, teksttypografiens betydning, om de forskellige materialemuligheder og om end-of-life overvejelser.